Hoe worden koffiebonen gemaakt?

Hoe worden koffiebonen gemaakt?
Koffiebonen ofwel zaden, komen van oorsprong van planten. Dit zijn kleine besjes welke rood of groen gekleurd zijn. Deze gaan uiteindelijk zich vormen als koffieboon na een pluk, ontveld, gedroogd, geroosterd en en gemalen te zijn. Maar hoe zit dit proces nou precies in elkaar. We leggen het jou hieronder uit!

 

De oorsprong: De zaadjes

De koffieboon begint als pitje aan een boom, de koffieplant. Wanneer dit pitje zo’n 8 maanden oud is wordt deze van de boom geplukt. Dit pitje is dan een hard klein pitje met een klein beetje vruchtvlees aan de binnenzijde. In deze acht maanden horen de bonen te verkleuren van groen naar rood. Nadat de bonen geplukt zijn komen deze in een selectie terecht, hier worden de mindere bessen weggegooid. Na een handmatige selectie komen de pitjes in een waterbad waar de rijpe pitjes naar de bodem zakken en de onrijpe pitjes blijven drijven. Deze worden er vervolgens uitgeschept. 

 

De verwerking van de pitjes tot koffieboon

Wanneer de onrijpe pitjes verwijderd zijn worden de overgebleven pitjes onder druk door een rooster geperst. Door dit rooster wordt het vruchtvlees van de pitjes verwijderd. De pitjes worden vervolgens gedroogd om deze daarna te borstelen om het eventuele overgebleven vruchtvlees van de pitjes te verwijderen. Oorspronkelijk werd het natte proces om het vruchtvlees te verwijderen over te slaan en werden de pitjes met vruchtvlees en al gedroogd. Tegenwoordig gebeurt dit zelden.

Na het ‘natte proces’ waarbij het vruchtvlees verwijderd werd, worden de pitjes langzaam gedroogd in het ‘droge proces’. De ondertussen bonen, worden gedroogd op een tafel of vloer door de zon. Dit gebeurt tegenwoordig veelal in speciale ovens waarbij de temperatuur precies gemonitord wordt. Dit is een delicaat proces waarbij de bonen niet te droog mogen worden. 

Na het ‘natte proces’ worden de bonen nog eenmaal geborsteld om overgebleven vruchtvlees te verwijderen van de boon. Daarna worden de verschillende bonen gesorteerd op kwaliteit eisen. Door de verschillende bonen vervolgens te mengen worden er melanges gecreëerd. Het doel van dit mengen is dat er door de jaren heen een smaak vaste melange gecreëerd kan worden die tegen een vaste prijs verkocht kan worden. De bonen zullen nu nog steeds wit zijn, ze hebben al wel de vorm van koffiebonen. 

 

Het branden van de koffieboon, wanneer gebeurt dat?

Na de gecreëerde melanges wordt de boon verkocht aan een brander. Deze brander gaat de bonen in speciale ovens roosteren. Tijdens het roosteren worden er veel verschillende chemische stoffen ontwikkeld wat de boon de smaak zal geven. Hierna zal een deel van de bonen gemalen worden en een ander deel wordt ongemalen verkocht. In beide varianten worden de bonen vacuüm verpakt om de houdbaarheid te garanderen. 

 

Hoe wordt mijn koffiepoeder of oploskoffie dan gemaakt?

Zowel koffiepoeder als oploskoffie hebben als oorsprong de koffieboon. Bij het koffiepoeder wordt, afhankelijk van het doel, de maalgraad aangepast. Bij oploskoffie wordt de koffie, na het branden, gevriesdroogd. Door dit proces kan de koffie als oploskoffie gebruikt worden.