Voor 21:00 uur besteld = morgen in huis

Top 5: Waar komen koffiebonen vandaan?


Nummer 1: Brazilië 54.500.000

Brazilië is nummer 1 koffie exporteur van de wereld. Met 54 miljoen zakken koffie van 60kg ook wel de grootste kweker van koffiebonen. In Brazilië wordt voornamelijk Arabica koffiebonen gekweekt, dit alles veelal in de staat Minas Gerais. Ook de Robusta wordt in Brazilië gekweekt echter wordt deze in het veel kleinere zuid oosten van Espirito Santo gekweekt, waar ongeveer 80% van de gekweekte koffie Robusta is. 

De eerste productie is begonnen in de 18e eeuw. In de 19e eeuw bloeide de koffie steeds verder op vanaf het moment dat de Italiaanse immigranten op de koffieplantages kwamen werken. Rond 1920 draaide Brazilië op zijn piek echter is dit steeds verder gedaald door de groeiende wereldwijde productie. 

Klik hier voor onze bonen uit Brazilië.

 

Nummer 2: Vietnam 18.725.000

Vietnamese koffie is hard bezig in een op trend te komen. De Vietnamese koffie is namelijk meer dan alleen een simpele Arabica of Robusta. De koffie verwijst naar een manier van brouwen als manier van braden. De Vietnamese bonen worden zeer donker gebrand met toevoegingen als boter, wiskey, zout, rijstlikeur of zelfs suiker en vissaus. Vaak worden hier ook smaak- en geurstoffen aan toegevoegd als vanille en hazelnoot waarbij vanille een eeuwenoud cliche aroma is dat gevonden kan worden in Vietnamese koffiepoeder.

 

Nummer 3: Colombia 9.500.000

Colombia staat bekend om zijn kwalitatief goede bonen. De bonen zijn vernoemd naar de regio waar deze vandaan komen: Medellin, Armenia en Manizales. Het meest centrale teelgebied van koffiebonen is de Medellin (Supremo), dit is dan ook de belangrijkste boon uit Colombia. Deze bonen worden onder de naam ‘Mam’ op de markt gebracht en hebben een zuurgraad die relatief hoger is dan de bonen uit het oosten van het land.

Ook de Castillo boon is het vermelden waard. Deze boon is bestand tegen koffieroest, waar de andere bonen niet allen tegen bestand zijn. De Castillo boon deelt de genetica met de Robusta bonen, wat velen wel weer de kwaliteit van de bonen doet twijfelen. Deze boon staat bekend om zijn zachtheid, aroma en citroenzuurgehalte. Daarnaast is er bewijs dat deze boon potentie heeft voor hoogwaardige single-origin bonen.

Klik hier voor onze bonen uit Colombia

 

Nummer 4: Indonesië 9.325.000

De Indonesische koffiebonen staan bekend onder de namen ‘Kopi Loewak’ en ‘Civetkoffie’ welke een van de duurste koffiesoorten ter wereld vormen. Deze hoge prijs komt niet door de exclusiviteit van de koffieboon zelf maar door het productieproces. 

De koffiebonen worden verbouwd op plantages waar de pitjes worden opgegeten door de Loewak. Het vruchtvlees wordt vervolgens verteerd, waarbij de pit intact blijft. Via de ontlasting worden de pitten vervolgens teruggevonden. De pitjes worden grondig gewassen en de schil wordt van de pit verwijderd. Na dit proces worden de pitjes licht geroosterd. De Aminozuren die eerder vrij zijn gekomen branden zich in de bonen tijdens het roosteren wat zorgt voor een bijzondere smaak.

Omdat de pitjes lastig te vinden zijn uit de ontlasting van de Loewak zorgt dit voor een hoge prijs en exclusiviteit van de bonen. Naast Indonesië zijn er nog tal van andere landen waar het productieproces op dergelijke manier gevormd wordt.

Loewak koffie

 

Nummer 5: India 5.100.000

Wat de koffiebonen uit India speciaal maakt is de manier van verwerken. Na het plukken van de pitjes worden deze voor 12-16 weken in pakhuizen neergelegd welke voor helft open zijn. In deze periode begint de Monsoon regen waardoor de luchtvochtigheid heel erg stijgt. De bonen nemen langzaam het vocht op waardoor de pitjes verkleuren van groen naar geel. De bonen uit India hebben een volle body en geen zuur of geur die doet denken aan sigaren. Deze bonen soort kan goed gebruikt worden voor cappuccino of latte. 

 

De belangrijkste koffiebonen landen waar koffie wordt verbouwd zijn Latijns Amerika en Afrika.Lees verder!Wij gebruiken cookies om je een ultieme koffie experience te geven. We gaan ervanuit dat je hiermee akkoord bent. Ik wil meer weten
Akkoord
Liquid error: Could not find asset snippets/sticky-cart-by-uplinkly.liquid