Hoeveel gram Cafeïne zit er in een kop koffie?

Hoeveel gram Cafeïne zit er in koffie

Cafeïne, we kennen het allemaal wel. De een drinkt er veel van op een dag, de ander wat minder.

Cafeïne zit in allerlei soorten drankjes, denk hierbij aan koffie, energie drankjes maar ook in thee en chocolade kan 

Cafeïne gevonden worden. Het is dus een stof die we in veel drankjes tegenkomen naast koffie, echter wat zijn de hoeveelheden en wat is het effect?

Hoeveel Cafeïne zit er in koffie?

Espresso (30ml): 39mg
Lungo (80ml): 96mg
Cappuccino (30ml koffie): 39 mg

In koffie zit 130mg Cafeïne per 100ml wanneer deze uit vers gemalen bonen wordt gedronken. Bij filterkoffie ligt dit gehalte op 70mg en bij instant koffie op 50mg per 100ml. Echter wat doet dit in vergelijking met andere drankjes?

Hoeveel gram Cafeïne zit er in RedBull?

In energiedrankjes zoals RedBull zit ongeveer 30mg Cafeïne per 100ml. Dit lijkt in verhouding met koffie erg weinig echter zitten er naast Cafeïne nog veel andere werkende stoffen in energiedrankjes die combinerend erg veel effect kunnen hebben. In een vol blikje zit 80 mg Cafeïne.

Hoeveel Cafeïne zit er in thee?

Ja, je leest het goed. Ook in thee zit Cafeïne echter wel in een andere hoeveelheid. Zo zit er in zwarte thee 30mg per 100ml en zit er in groene thee 15mg per 100ml. Dit is echter wel genoeg om effect op jouw lichaam uit te oefenen.

Wat is het effect van Cafeïne op mijn lichaam 

Opwekkende werking
Bij de inname van Cafeïne vanuit frisdranken, energiedranken of andere houdende dranken krijgt de drinker een opwekkend effect. Met dit opwekkende effect gaan een hogere hartslag en ademhaling gepaard. 

Prestatie verbeterend
Uit onderzoek is gebleken dat 3-6 mg Cafeïne per kg de prestatie van duursporters kan verbeteren. Ook op het werk kan de inname van koffie de concentratie verbeteren. 

Gewenning
Wanneer er regelmatig Cafeïne wordt ingenomen gaat het lichaam hier snel aan wennen en neemt het effect ervan af. Wanneer er door de weeks constant gedronken wordt en in het weekend niet, zal dit eventueel resulteren in hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.