Hoe maak ik mijn koffiezetapparaat schoon?

Mijn volautomatische koffiemachine schoonhouden

Heeft je koffie een muffe smaak of is het gewoon nodig je apparaat eens schoon te maken? Een koffiezetapparaat heeft te maken met verschillende soorten schoon water en dient zodoende een aantal keer per maand schoongemaakt te worden. Hieronder lees je hoe je dit op verschillende manieren doet.

Koffiezetapparaat schoonmaken met azijn.

Begin met alle losse onderdelen van je apparaat schoon te spoelen. Doe dit bij voorkeur met warm water. Vergeet hierbij ook niet het melkreservoir schoon te spoelen samen met de eventuele leidingen.

Begin met het samenstellen van het product waarmee we het apparaat gaan schoonmaken. Dit kan zijn met ons koffie schoonpakket maar ook met azijn. Voor het azijn mengsel dien je een 50/50 verhouding te gebruiken, 0,5 liter azijn en 0,5 liter water.

 Koffiezetapparaat cleaner pakket

Hoe ontkalk je jouw koffiezetapparaat?

Elk apparaat is uniek, bekijk daarom dan ook in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat. Hierin staat hoe je jouw apparaat het gemakkelijkst schoonmaakt. Door het apparaat te laten spoelen met het eerder gemaakte mengsel neemt dit mengsel in principe al het kalk mee. Mocht je toch nog een beetje kalkaanslag zien, kan je dit weghalen met een doekje.

Hoe maak je de melkkan of melkbeker schoon?

Deze kan gemakkelijk schoongemaakt worden door deze goed door te spoelen met warm water. Lukt het niet al het residu weg te halen? Klik dan hier voor onze melk cleaner die jouw melkkan perfect schoonmaakt. 

Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat schoonmaken?

Een koffiezetapparaat dient altijd even doorgespoeld te worden na gebruik. Op die manier worden alle leidingen in het apparaat goed doorgespoeld. Doe dit na de laatste keer dat je het apparaat die dag gebruikt of wanneer het apparaat een paar uur niet gebruikt gaat worden. 

Verder dient het apparaat ongeveer een keer per maand grondig schoongemaakt te worden. De Hipresso DP2002 zal dit ook aangeven door middel van een pop-up. De koffiemachine dient ontkalkt te worden zodat de leidingen weer schoon zijn en erg geen koffieresidu gaat schimmelen. Ook de smaak van de koffie kan veranderen door te weinig schoonmaken.